Viselkedésértési tanácsadás - Königsberg Consulting
 
A személyre szabott ügyfélfelület eléréséhez kattintson ide
  1. Kezdőlap
  2. /
  3. Szolgáltatásaink
  4. /
  5. Közpolitikaelemzés
  6. /
  7. Viselkedésértési tanácsadás

Viselkedésértési tanácsadás

A nemzetközi eredményeket látva, a Königsberg Consulting a módszertan hazai alkalmazásának egyik úttörőjeként nyújt viselkedésértési tanácsadást (behavioural insights) ügyfélkiszolgálás témában állami és önkormányzati szervezeteknek, közintézményeknek azzal a céllal, hogy intézkedéseik hatékonyan valósuljanak meg. A keretrendszer gyakorlati alkalmazásához az EAST módszertant alkalmazzuk, amelynek mottója, hogy egy kívánt viselkedés ösztönzése könnyű, vonzó, társadalmi aspektussal rendelkező és időhatékony módon kell, hogy történjen.


Viselkedésértési promo oldal a letölthető összefoglalók megtekintéséhez

A módszertan az alábbi négy lépésből áll:

 

1. Megváltoztatni kívánt viselkedésminta meghatározása

Először az ügyféltől kapott cél alapján a megváltoztatni kívánt viselkedési minta meghatározása szükséges. Ezt érdemes egy számszerűen mérhető viselkedésváltozáshoz kötni, amely alapján a kívánt cél is egyszerűbben kijelölhető. Ilyenek például az európai uniós támogatásból megvalósult digitalizációs fejlesztések kiemelt fontosságú eredménymutatói.

 

2. Probléma feltérképezése

Ezután jön a probléma feltérképezése, részletes megértése. Irodalomgyűjtéssel, személyes interjúkkal, fókuszcsoportos kutatásokkal érdemes a mélyére ásni azon lehetséges tényezőknek, amelyek befolyásolják a résztvevők viselkedését. Törekedni kell a kontextus minél jobb megértésére.

 

3. Megoldás megtalálása

A harmadik fázis a megoldás megtalálása, amely a fent részletezett EAST keretrendszer alapján kerül kidolgozásra. Az elérendő cél és a környezet megfelelő ismeretében kidolgozzuk a beavatkozás részleteit. Miután feltártuk az okokat, a viselkedésértés módszereit alkalmazva javaslatokat fogalmazunk meg az ügyfél számára.

 

4. Tesztelés

Végül következik a tesztelés fázisa, amikor a gyakorlatba is átültetjük a tudást és sor kerül a hosszas kutatás eredményeként kidolgozott program elemzésére, hogy az valóban azt a hatást éri-e el, amit szeretnénk. A beavatkozás eredményeként a folyamat elején meghatározott mutatók javulását várjuk. Ez legtöbbször randomizált kontrollált vizsgálattal (RCT) mérhető, amin keresztül jól bemutatható a viselkedésértési beavatkozás hatásossága, valamint a széleskörű alkalmazás eredményeire, költséghatékonyságára vonatkozóan is következtetéseket vonhatunk le.

TERMÉKFELELŐS

KÉSZ ÁKOS TAMÁS

nemzetközi igazgatásszervező, közgazdász

szenior tanácsadó

IMP3rove innovációs szakértő

kesza@konigsberg.hu

Kiemelt tanácsadási termékeink

Kiemelt tanácsadási termékeink
Bezárás
WordPress Image Lightbox