Költségalapú feladatkataszter önkormányzatoknak - Königsberg Consulting
 
A személyre szabott ügyfélfelület eléréséhez kattintson ide
 1. Kezdőlap
 2. /
 3. Szolgáltatásaink
 4. /
 5. Szervezeti teljesítménymenedzsment
 6. /
 7. Költségalapú feladatkataszter önkormányzatoknak

Költségalapú feladatkataszter önkormányzatoknak

Vállaljuk minden önkormányzat számára az általa ellátott helyi közszolgáltatásokhoz kapcsolódó kötelező és önként vállalt feladatok felmérését, kataszterbe rendezését, valamint az egyes feladatok ellátására fordított költségvetési tételek felosztását kapacitás alapú bontásban. A feladatalapú költségfelosztás módszerének alkalmazásával célunk a szolgáltatási színvonal megtartása mellett vagy esetenként annak növelésével járó hatékonyabb helyi közszolgáltatási feladatellátás támogatása.

A kötelezően ellátandó helyi közszolgáltatásokhoz kapcsolódó feladatok ellátásának részletszabályait jogszabályok határozzák meg, azonban ezen szolgáltatások színvonala meghatározó eleme a lakossági életminőségnek, a vállalkozások működési környezetének és a helyi gazdaság működésének. Így az önkormányzatok az önként vállalt feladatok körében sokszor többletfeladatokat és költségeket is allokálnak helyi közszolgáltatásaik szolgáltatási színvonalának megtartása és fejlesztése érdekében. A helyi közszolgáltatásokra fordított pénzügyi és humánerőforrások hatékonyságának számszerűsítésére csak akkor van lehetőség, ha az egyes feladatok tételesen meghatározhatók, beazonosíthatók, illetve, a rájuk fordított anyagi források hozzájuk rendelhetők. A jelenlegi költségvetés-tervezési és -beszámolási rendszer ezt a típusú megközelítést ugyanakkor nem támogatja.

A költségalapú önkormányzati feladatkataszter termék célja egy olyan szakértői munka elvégzése, amely lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy az általuk biztosított szolgáltatások számba vétele, feladatalapú és így fenntartható költségtervezése és monitorozása hosszabb távon egy teljesítményalapú rendszermodell keretében történjen.

A költségelemzés menete:

 • Személyre szabott közszolgáltatási feladatkataszter összeállítása,
 • költségek feladat- és kapacitásalapú felosztása, feladatokhoz rendelése,
 • a kötelező és önként vállalt teljesítménykritériumok meghatározása és teljesítésük vizsgálata,
 • javaslatok a feladatellátás költséghatékony ellátására.

Előnyök az önkormányzat számára:

 • A kötelező és önként vállalt feladatok és költségelemek meghatározása alapot nyújt a hatékonyabb feladatellátási formák bevezetéséhez és így a színvonal megtartásához illetőleg növeléséhez,
 • a feladatok költségeinek meghatározásával célzott és visszamérhető beavatkozások valósíthatók meg,
 • a teljesítménykritériumok feltérképezésével közszolgáltatásonként egységesen összegyűjtve állnak rendelkezésre a feladatellátáshoz szükséges jogszabályi előírások, egyedi mutatók és követelmények.

TERMÉKFELELŐS

DR. KOVÁCS ANDRÁS

jogász, igazgatásszervező

szenior tanácsadó

15 év helyi közigazgatási vezetői tapasztalat

3 év tanácsadói tapasztalat

kovacsa@konigsberg.hu

Kiemelt tanácsadási termékeink

Kiemelt tanácsadási termékeink
Bezárás
WordPress Image Lightbox